Indvandrere i Danmark og Den Danske Kongefamilie

 

Dronning Margrethe nytårstale

Dronning Margrethe 2. af Danmark, eller sågar hele Den Danske Kongefamilie, var i min barndom hellige og idoler. Min store passion for eventyr, riddere og hvad der nu ellers følger med i en lille drengs barndom, gjorde mig til en trofast tilhænger af Dronningen og Kronprins Frederik.

En lille dreng af tyrkisk herkomst, født og opvokset i Danmark, der igennem hele sin barndom har deltaget i halvstore sammenkomster hver nytårsaften med andre venner af familien. Min far og hans venner, der skålede højlydt med den ene Tuborg efter den anden. Når Dronningen skulle holde hendes Nytårstale, blev der altid helt stille og alle skålede, da Dronningen ønskede indvandrere i Danmark et godt nytår. I min lille verden elskede min far og hans venner Dronningen og de skålede og skålede. Jeg forstod aldrig hvorfor de uafbrudt skulle indtage så meget væske. ”De må godt nok være tørstige, tænke jeg 🙂

I 1986 fik jeg jubilæums 10 kronen, der udkom i forbindelse med Kronprinsens 18 års fødselsdag, med Dronning Margrethe på den ene side og Kronprins Frederik på den anden, af min far. Jeg var meget begejstret og Kronprinsen var nu min helt.

Dronningens nytårstale var nu også blevet til en tradition i mit liv. Med årene var det ikke længere med familien, men med vennerne der blev skålet til nytårstalen. For pludselig var denne flok jo også ekstrem tørstig 🙂

I flere år brød vi ikke denne tradition indtil for 8-9 år siden. Jeg husker desværre ikke hvilket årstal det var, men traditionen tro, var vi igen samlet en masse gutter nytårsaften, sprutten var klar, humøret var i top og vores kære Dronning begyndte sin nytårstale. Stort smil hos alle, rimelig berusede og opmærksomheden var rettet på nytårstalen. Den startede og den sluttede! Ingen jubel, ingen glæde og tørsten blev ikke slukket. Der var meget stille en kort stund og pludselig snakkede alle i munden på hinanden. Men alle var enige: ”Dronningen havde ikke ønsket indvandrere i Danmark et godt nytår. Flere forskellige holdninger fra vidt forskellige mennesker i en lille gruppe af andengenerationsindvandrere, der var trofaste Kongefamilietilhængere, var pludselig ikke så positivt stemte, som de har været siden slutningen af 60erne.

Hvorfor ønskede Dronningen os ikke et godt nytår? Havde hun mon glemt det? Lå der noget andet bag? Var vores kære Dronning nu også hoppet med på vognen med højreekstremistiske partier og deres holdninger? Den mest respekterede person i Danmark, der var indvandrernes eneste trøst, havde vendt mindretallet ryggen! Knap 30 års tradition var på et kort øjeblik blevet skyllet væk blandt tomme og skuffede blikke.

Ã…ret efter ønskede Dronning Margrethe heller ikke indvandrerne et godt nytår. Og heller ikke året efter igen. Statsminister Anders Foghs nytårstaler fokuserede på udlændingeproblematikken i Danmark og 30 års god tradition var ikke længere en højtid blandt indvandrerne, men blot at lægge øre til beskyldninger. Velfungerende, trofaste og integrerede første og andengenerationsindvandrere, der i ny tale kaldes nydanskere, følte sig hverken accepteret eller velkomne i det danske samfund.