Rense mønter – Møntsamling

Rense mønter
Før rensning

Rense Mønter
Efter rensning

Først og fremmest et meget vigtigt råd, for dit og dine mønters bedste. Du må ikke bare rense mønter, hvis du ikke ved hvordan du skal gøre og hvad du skal bruge. Det er en dødssynd møntsamler verdenen. Tænk hvis du pga. din uvidenhed skader en unik mønt? Hellere lade en mønt være urenset end at rense en mønt uden viden herom.

I fleste tilfælde kan lunkent vand og sæbe løse de fleste problemer ved rensning af mønter.

Rensemidler
Der findes specielle rensemidler til rensning af dine mønter. Men da mønter er i hver deres møntmetal, er det ligeledes forskellige rensemidler/kemikalier, der skal benyttes, for ikke at skade mønten.

Læs Paul M. Proschowsky’s artikel ”Om konservering og rensning af mønter”, hvor han blandt andet berører de forskellige møntmetaller.

Er du ikke sikker på det du gør, kan du rådføre dig hos en mønthandler.

Pudse mønter
Hvis du bruger en børste, så skal det for guds skyld være en børste der er egnet til rensning af mønter og det enkelte møntmetal. Hvis du nu alligevel vil forsøge uden at have fået professionel rådgivning, så brug en børste med meget bløde hår.

Hvis du er i tvivl, så besøg en hvilken som helst mønthandler, hvor du til enhver tid kan få rådgivning om rensning af dine mønter, samt købe de nødvendige rensemidler og udstyr.

2 kommentarer

 1. Fra min far harjeg arvet en del mønter, herunder tyske.
  så vidt jeg kan se er der en fra 1918 hvor der står 5 pennies men med den tyske ør på den anden side.
  Kan dette være korrekt??

  venlig jilsen
  jørn ulrik

 2. Hej Jørn,

  Tyske mønter er ikke min stærke side, men er du sikker på at der ikke står Pfennig og ikke Pennies? Jeg er ret overbevist om at det aldrig har heddet pennies i Tyskland…

Der er lukket for kommentarer.