Gode råd inden køb af brugt bil

Der er mange små detaljer, der skal tages hensyn til, når og hvis man skal til at købe en brugt bil. Der kan være en del penge at spare ved at købe bilen privat, men det er især her, man skal huske at være ekstra opmærksom på fejl og mangler.

Køb af brugt bil

Køb af brugt bil hos en autoforhandler
Prisen er som udgangspunkt højere hos forhandlere end ved køb hos en privatperson. Til gengæld får du ikke en bil med fejl og mangler, der tit kan opstå ved køb hos en privatperson. Derudover får du op til seks måneders garanti hos autoforhandleren for den brugte bil. I nogle tilfælde kan det virkelig godt svare sig at betale det ekstra hos autoforhandleren, især hvis du ikke lige ved hvad du skal kigge efter, når du køber bilen af en privat. Her køber du nemlig bilen som beset og det er altid noget bøvl at vende tilbage til en privatperson end til en autoforhandler, hvis der skulle være fejl i bilen.Køb af brugt bil hos en privatperson
I bund og grund er den største fordel prisen, hvilken også er en grund nok. Derudover er det nemmere at forhandle prisen ned hos en privatperson end hos en autoforhandler, der er mester-forhandler. Han giver sig ikke så let, medmindre han virkelig gerne vil af med bilen eller har en ret stor fortjeneste på den.

Men hvad skal man passe på, når man køber bilen af en privatperson?


Gæld i bilen
Det er meget vigtigt at tjekke om der er gæld i bilen. Det gør du ved at ringe til Bil-Bogen på tlf. 86 12 91 45. Du skal her oplyse bilens stelnummer og mærke, for derefter at få oplyst om der er gæld i bilen. Det er en meget hurtig og smart måde at få undersøgt om der er gæld eller nogen form for pant i bilen.

Er bilens servicebog udfyldt?
Med nogle biler kan det desværre være svært at bevise om der er blevet snydt med kilometertælleren. Derfor er en udfyldt servicebog den bedste sikkerhed for at bilen kun har kørt de antal kilometer, der bliver oplyst af sælger. Det er dog vigtigt at være opmærksom på om de kørte antal kilometer er realistisk. Hvis f.eks. der kun er kørt 10.000 km de sidste 4 år, er det op til den enkelte om man skal tro på det. Det er derfor op til køber at vurdere om sælger er troværdig. Hvor mange har ikke hørt det gængse salgstrick med at det er en kone-bil, fritidsbil, en gammel dame der har kørt i den osv. Er du i tvivl om bilen har kørt mere end den står til, har du en god grund til at få presset prisen længere ned. Tøv ikke med det.

Bilens tilstand
Selv de bedste mekanikere kan ikke ved et øjekast ikke gennemskue fejl og mangler i bilen. Bilens tilstand undersøges bedst ved at få en FDM test. En reel løsning vil være at køber betaler udgiften til FDM testen, medmindre der er noget alvorligt galt med bilen. Hvis handlen, på grund af FDM testen, annulleres, vil det være fair at dele regningen mellem køber og sælger. I mine øjne burde det være sælger, der skulle stå for udgiften til denne, men sælger kan jo muligvis ikke være klar over de fejl. Er fejlene mindre alvorlige, kan disse igen være en god grund til at få prisen længere ned.
Husk dog at det ikke er en fabriksny bil man køber. Der vil altid være noget galt med en brugt bil som småridser, luft eller drivkraft-filter, der skal skiftes, tandrem der skal spændes osv.Få råd hos en automekaniker
Hvis du ikke lige har råd eller lyst til at få lavet en FDM test af bilen, så gennemse lige din vennekreds for mekanikere. Spørg om de ikke har tid til, at du lige kører forbi med bilen, inden du køber den. En automekaniker ved meget mere om biler end du gør, så stol ikke for meget på dig selv.
Hvis du ikke lige kender en automekaniker, så find det nærmeste lokale autoværksted og få dig forhandlet til en god pris eller en kasse øl, for at de lige tjekker bilen inden du køber den.

Tjek bilen for fejl og mangler
Lykkedes det ikke for dig at få professionel hjælp af en automekaniker eller valget om at få lavet en FDM test, så er der kun én mulighed tilbage ? Du tjekker selv bilen. Her er nogle råd til hvad der skal tjekkes.

Rust på bilen:
Tjek om der er rust på bilen. Om det er overfladerust eller gennemtrængt. Gennemtrængt rust kan forvolde en del problemer på sigt, da rusten spredes ret hurtigt i regnfulde Danmark.
Du får nok rimelig svært ved at tjekke undervognen for rust, men det er virkelig en god ide at få undervognen tjekket. Undervognsrust er den største synder, når bilen næste gang skal synes. Spørg ligeledes sælger om bilen har fået en undervognsbehandling, i så fald sidst hvornår?

Lyde fra bilen:
Kommer der lyde fra bilen, gearkassen, hjulene, bremserne når du kører, drejer og bremser. Eksempelvis støddæmpere kan sagtens blive en ret dyr fornøjelse at få skiftet ud hos autoværkstedet og slet ikke for at nævne gearkassen. Den koster en hel bondegård. Pas endelig på.

Bilens motor:
En ikke-autoriseret mekaniker kan ikke tjekke bilens motor for fejl og mangler, hvis ikke den undersøges grundigt. Den mest simple undersøgelse af motoren er at tjekke om der er olieudslip eller syner deraf.Bilens diverse funktionaliteter:
Helt banale funktionaliteter som lys indvendig og udvendig, anden form for elektronik som vinduesviskere, varmeblæser, klime/aircondition, bremser, håndbremse m.m.

Desuden er det nok en god ide at tjekke om bilens stelnummer under motorklappen stemmer overens med det stelnummer, der står i sælgers registreringsattest.

Brug hellere en halv time for meget end en halv time for lidt. Det er trods alt en investering uanset beløbets størrelse.

God fornøjelse med købet af din næste bil.

1 kommentar

  1. Hej.. jeg købte en bil for 3 uger siden af en privat person, han gav mig et forkert stel nr på bil, og der jeg ringet og spurte efter bilen var den gæld fri…efter 3 uger ringer finans til mig og siger at der er 100000 tusnid gæld på bilen, Hvad skal jeg gøre der…han skrev under på slutseddel at bilen var gæld fri…Hælp??? mit nr 51334467

Der er lukket for kommentarer.