TYRKIET: Tyrkiets historie – Fra Hititterne til Atatürk

Tyrkiets historie er enorm men i korte træk starter Tyrkiets historie ca. 2000 år før Kristi fødsel med folkefærdet Hittitterne. Der findes et stort Hittit museum i Ankara, der er værd at besøge. Jeg besøgte Hittit museet 1996.

Grækerne i Tyrkiet
Tyrkiet blev omkring 1150 før Kristi fødsel invaderet af grækerne. Græsk arkitektur spiller en stor rolle i Tyrkiets turisme den dag i dag, der tiltrækker millioner af turister.

Perserne i Tyrkiet
Det Persiske Riges storhedstid er grund til erobringen af det vestlige Anatolien fra grækerne i 546 før Kristi fødsel.

Romerne i Tyrkiet
Romerne indtager derefter Anatolien omkring 100 år før Kristi fødsel, hvorefter der i mange hundrede år er ro i området. Kristendommen udbredes, Jomfru Maria bor bl.a. i en hytte i nærheden af Efesos i nærheden Izmir. Det er stadig muligt at besøge Jomfru Marias hytte, der er en væsentlig turistattraktion i Tyrkiet.

Nuværende Istanbul, datidens Byzantium, bliver til romerrigets hovedstad Konstantinopel efter Kejser Konstantin.

De oprindelige tyrkere
De oprindelige tyrkere går tilbage til ca. år 300 og stammer fra Mongoliet i Østasien. Forfædrene er Hunnerne ledet af den stærke konge Atilla (Betydningen af Hun på oldtyrkisk: Mand, Menneske, Folk). Atilla erobrede store dele af verden og var frygtet af alle stormagter.

Hunnerne - Atilla

De første tyrkere: Seldjukkerne
Omkring år 1100 dukker de første tyrkere op i Anatolien. De hedder Seldjukkerne og var de første tyrkiske krigere, der grundlagde en stat og kæmpede mod romerne.

Det Osmanniske Rige
Et nyt tyrkisk folk, Osmannerne, dukkede op og skulle vise sig at være et af verdens største imperier. Det Osmanniske rige blev grundlagt og erobrede Konstantinopel i år 1453. Osmannerne var mægtige krigere og havde på kort tid erobret en del af Europa, Mellemøsten, Afrika m.m. Det Osmanniske Rige blev kaldt “Europas syge mand” efter en storhedstid på næsten 500 år, da Riget faldt i forbindelse med Rigets alliance med tyskerne under Første Verdenskrig. Tyrkerne var ved at blive gemt i historiebøgerne og Tyrkiet delt mellem de europæiske stormagter. Men så kom tyrkernes redning ? deres fader:

Det Osmanniske Rige

Mustafa Kemal Atatürk

Hans rigtige navn var kun Mustafa. Mustafa Kemal Atatürk blev født i 1881 i Saloniki i nuværende Grækenland, der dengang var en Osmannisk by. Hans far, Ali Riza, døde da Mustafa kun var 7 år gammel. Da Mustafa kom i militærakademi som kun 12-årig, fik han navnet Kemal af hans matematiklærer, der betyder perfektionist, mægtig og fuldkommen.

Slaget ved Gallipoli
Som 24-årig forlod Mustafa Kemal militærakademiet med rang af kaptajn og blev udstationeret i Damaskus. Oberst Mustafa Kemal blev nationalhelt i 1915 for sit forsvar af Gallipoli, hvor det lykkedes ham og hans styrker at kaste invasionsstyrkerne tilbage. Slaget ved Gallipoli var et blodigt opgør, hvor bl.a. tusindvis af både tyrkiske og australske soldater mistede livet i kamp mod hinanden. Mustafa Kemal grundlagde en stor gravplads til minde for de australske soldater. Han skrev et brev til de australske mødre:

“De helte, der udgød deres blod og mistede deres liv. I ligger nu i et venskabeligt lands jord. Hvil derfor i fred. Der er ingen forskel mellem Johnnyerne og Mehmetterne, hvor de ligger side om side her i vores land. I, mødrene, der sendte deres sønner fra fjerne lande, tør jeres tårer. Jeres sønner ligger nu i vores favn og har fred. Efter at have mistet deres liv på dette land er de også blevet vores sønner.”

I dag besøges denne gravplads af tusindvis af slægtninge til de faldne i Slaget ved Gallipoli.

Atatürk – Tyrkernes fader
Mustafa Kemal slap af med sultanstyret i år 1919 og omdannede Tyrkiet til en republik. Han blev valgt som Tyrkiets første præsident. Han fik navnet Atatürk af Nationalforsamlingen, der betyder “Tyrkernes Fader”. Atatürk skabte Kemalismen, sekularismen. Det arabiske alfabet blev erstattet med det latinske alfabet. Kvinderne fik stemmeret. Sløret blev fjernet og forbudt i offentlige instanser. Børn og unge blev “helliggjort” som Tyrkiets fremtid og 23. april er stadig i dag en helligdag i Tyrkiet, “Børnenes Fest” og 19. maj er “Ungdommens og Sportens Fest”. Disse to datoer omdannes hele Tyrkiet til en kæmpe festareane med store arrangementer. Begge dage er offentlige helligdage.

Mustafa Kemal Atatürk

Tyrkiet og Anden Verdenskrig
Mustafa Kemal Atatürk døde 10. november 1938 og lever stadig i alle tyrkeres hjerte og hjerne. Atatürk fik hans efterfølger, daværende visepræsident Ismet Inönü, til at love ham, at Tyrkiet skulle forholde sig neutral i Anden Verdenskrig. Den opgave fuldførte Ismet Inönü, Tyrkiets anden præsident og Tyrkiet kom igennem Anden Verdenskrig uden en skramme.

Tyrkiet i krig i Cypern
Tyrkiet har siden Første Verdenskrig været i krig med Grækenland i 1974 for at beskytte den tyrkiske befolkningsgruppe mod det græsk-cypriotiske flertals voldshandlinger. Det var Løsrivelseskrigen i Cypern der delte Cypern i to. Den nordlige tyrkiske del og sydlige græske del.

Tyrkiets befolkning
Befolkningen i Tyrkiet er ca. 75 millioner mennesker, hvoraf ca. 15 millioner bor i Istanbul. Tyrkiets hovedstad er Ankara hvor der bor ca. 8 millioner mennesker.