Fiskeolie – få mere at vide om fiskeolie som behandlingsmiddel mod diverse sygdomme

Har du leddegigt eller hjerte-kar-problemer, så kan fiskeolie måske afhjælpe nogle af dine symptomer. Fiskeolie er rig på omega-3-fedtsyrer og hjælper bl.a. med at nedsætte dit blodtryk.

Vil du gerne have et bedre helbred og en stærkere krop, så er fiskeolie måske noget, som du bør overveje at investere i. Fiskeolie er et meget kendt naturprodukt, som igennem de mange sidste årtier har været brugt til at afhjælpe især hjerte-kar-sygdomme. Denne artikel vil fortælle dig mere om, hvad fiskeolie er, og hvordan det kan komme din krop til gavn.

Hvad er fiskeolie?

Det fedt, som vi finder i vores kost, kan inddeles i to forskellige hovedgrupper. Kød og mejeriprodukter indeholder især enkeltumættede fedtsyrer, mens at flerumættede – og dermed sundere – fedtsyrer for det meste forefindes i planteolier, fisk og andre havdyr.

Fiske-olie skiller sig her ud ved at være særligt rigt på de såkaldte omega-3-fedtsyrer, som er en speciel gren af de umættede fedtsyrer. Disse særlige fedtsyrer er især kendt for deres gavnlige effekt mht. at forhindre de meget almindelige hjerte-kar-sygdomme. Dette sker ved, at fiske-olien nedsætter mængden af det farlige fedt (såkaldt ’triglycerid’) samtidig med, at olien i mindre grad sænker dit blodtryk.

I øjeblikket er man desuden ved at undersøge, om fiske-olie også har en gavnlig effekt i behandlingen af sygdomme såsom: Kræft, menstruationssmerter, skizofreni, depression, demens og psoriasis. Disse undersøgelser er dog endnu ikke tilendebragt, og det vides derfor endnu ikke, om fiske-olie kan anvendes imod ovennævnte sygdomme.

Fiskeolie og gigt

Udover hjerte-kar-sygdomme så har fiske-olie i nogle, men ikke alle, undersøgelser vist at have en gavnlig effekt i forbindelse med leddegigt. I nogle af undersøgelserne har indtagelse af fiske-olie medført, at morgenstivheden blev forkortet med 30 til 60 minutter. Andre undersøgelser har ligeledes vist, at fiske-olie minimerer ømheden i dine led.

Dog er der endnu ikke gennemført nogle større undersøgelser, som endegyldigt har dokumenteret fiskeoliens positive virkning på leddegigt. Ligeledes har man endnu ikke været i stand til at afgøre, hvor virkningsfuld fiske-olie er sammenlignet med traditionel gigtmedicin.

Det daglige indtag af fiske-olie har i de fleste undersøgelser været på mellem 3 til 6 gram omega-3-fedtsyrer. Dette tilsvarer 5-10 kapsler per døgn og er altså langt højere end de traditionelle to kapsler, som de fleste danske brugere af fiske-olie indtager dagligt. Kontakt i denne forbindelse din læge for at få vejledning om, hvor mange fiskeolie-tabletter du bør tage dagligt. Virkningen af fiske-olie bliver først synlig efter omkring tre måneder, hvorfor fiske-olie således ikke er egnet til akutte smerter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *