M65 camouflage jakker – De har haft en lang udvikling undervejs

Jeg vil komme lidt ind på historien om M65 camouflage jakker, og hvordan dette stykke overtøjs fremskridt har udviklet sig gennem årene. Det er en spændende og interessant historie, så sæt dig ned og løs  min lille fortælling.

 M65 camouflage jakker, eller M-1965 feltjakker, som de også er kaldt, er en meget populær form for overtøj der faktisk var designet til de amerikanske soldater. Senere hen blev det dog muligt for befolkningen at købe det som normalt overtøj – men mere om det senere.

Som det kan ledes af navnet, blev M65 camouflage jakker introduceret til USA’s militær i 1965 for at erstatte den gamle model – M-51’eren, som de amerikanske soldater syntes godt om. Dette var en forbedret model af den gamle M-1943 feltjakke der havde et Anden Verdenskrigsdesign.

M65 camouflage jakker fra den tid havde en indbygget hætte der kunne rulles op og ned. Denne hætte kunne pakkes ned i en lomme som var udhulet i nakken af jakken. Dette var endnu en forbedring i forhold til M-51’eren, hvor hætten kun kunne knappes af og på.

M65 camouflage jakker var også forsynet med spænder ved håndleddene, så de kunne være vindtætte ved ærmerne.

M65 camouflage jakker blev især brugt af de amerikanske soldater i Vietnamkrigen, hvor jakken blev højt betragtet og brugbar for tropperne i de centrale højlande af Sydvietnam, samtidig med at den kunne holde dem varme mod de kolde vejrforhold som dukkede op efter hver monsunregn.

Ligesom M-45 feltjakkerne havde M65 camouflage jakker stadig fire store cargo lommer, og på indersiden havde den en livrem, man kunne hive i for at stramme den nederste del af jakken. Lommerne brugte metalknapper til at lukke. Den forreste brystlomme havde ligeledes en metalknap knappet over en tung lynlås. En slags stormflap kunne dække det forreste af halsen til, hvis nødvendigt.

De fleste M65 camouflage jakker havde et lille stykke stof syet fast på indersiden af jakken lige omkring nakken, med informationer om soldaten der ejede den. En linerjakke var et separat stykke overtøj, soldaterne kunne vælge at have inde under overfrakken. Den var lavet af kviltet nylon der var fyldt med polyester. Hvis der var brug for det, kunne man knappe linerjakken fast til indersiden af overfrakken, plus at den også var forsynet med knapper ved hvert ærme.

M65 camouflage jakker blev oprindeligt kun produceret i en olivengrøn farve. Senere dukkede der flere varianter op som; ørken, ”navy” og mange flere. Det var først i midten af 1990’erne, at de blev lavet i camouflage-udgaven. I slutningen af årtiet, var det mest grøn/brun skov- og beige/brun ørken-udgaverne der blev solgt.

Nu hvor du kinder historien om M65 camouflage jakker og deres udvikling gennem tiden, så kan det være, der er blevet vækket en interesse inden for krigstøj, som du godt vil udforske. Du kan nemt finde en masse tøj, overtøj og andre gadgets med krigstema på nettet. Hvis du vil have noget fedt krigstøj, så ville jeg søge efter det, hvis jeg var dig. God kamp!