Større fokus på træpiller som alternativ til olie og el

Selvom mange danskere de seneste år er blevet meget bedre til at passe på naturen, så synes jeg sagtens, at vi kan blive meget bedre til det. Ofte har der været meget fokus på, at man skal huske at slukke lyset, så der ikke anvendes unødvendig strøm, og samtidig skal der slukkes for vandet, da det er dyre dråber – både miljømæssigt og økonomisk. Desværre synes jeg ikke, at der har været nok fokus på alternative muligheder indenfor fyring så som træpiller, hvorfor jeg vil prøve at sætte fokus på netop dette område.

Tidligere var det en generel forståelse, at der ikke var alternativer til hverken olie- eller elvarme, men det er en stor misforståelse. Og særligt de seneste år er der kommet rigtig gode alternativer til. Selv er jeg stor tilhænger af træpiller, som efterhånden har været mit fortrukne brændsel i mange år. Træpillerne er meget bedre for miljøet, da de ikke indeholder giftstoffer, og samtidig er niveauet af både aske og svovl så lavet, at de er fritaget for diverse afgifter. Så det er ikke kun mere miljøvenligt, men også mere økonomisk end f.eks. olie eller el.

Det hele startede egentlig med, at jeg købte et sommerhus, hvor der allerede var installeret et pillefyr. Derfor begyndte jeg at undersøge, om det også kunne lade sig gøre at få et derhjemme, idet min familie og jeg hurtigt blev glade for det. Det er klart, at det fylder lidt mere end et almindeligt fyr, da der også skal være plads til en beholder til træpillerne, men er ikke noget, som bør afskrække folk fra at investere i træpiller.

Da jeg først var begyndt at undersøge sagen og de forskellige alternativer, viste det sig hurtigt, at træpiller bestemt var veje frem. Der var allerede dengang lavet flere undersøgelser, som viste, at de var et af fremtidens bedste biobrændselsprodukter. Undersøgelser havde vist, at den reelle brændeværdi var utrolig høj, hvilket førte til, at prisen på varme blev betydelig lavere, når man f.eks. sammenlignede med en liter olie. Det betyder, at selvom man skal investere i et fyr, så er det på længere sigt mere økonomisk at fyre med træpiller end olie. Samtidig er prisen i årenes løb ikke steget nær så meget på biobrændsel, som den er på både olie og el. Grunden er formentlig, at træpiller er lavet af rester fra møbelindustrien, hvor mange anvender resterne af de t overskydende træ i form af spåner. Det er altså ikke et produkt, som skal særligt udvindes, men laves af rester fra møbler.

Træpillerne laves ved at samle spåner og presse dem samme ved et meget højt tryk, så de kommer til at danne små piller i henholdsvis 6mm og 8mm. Netop fordi de er så sammenpresset, kan de yde så høj en brændeværdi, som de gør. Samtidig har de en utrolig god sugeevne, hvorfor de også er utrolig anvendelige som strøelse i f.eks. en stald.

Alt dette er med til at argumentere for, hvorfor jeg mener, at der i fremtiden bør være meget mere fokus på træpiller som alternativ til olie og el!

3 comments

  1. Må sige at det var en interessant historie at læse! Og spændende eftersom det hele måske egentlig er startet lidt tilfældigt, men synes det er en vigtig og god pointe, du kommer med. Træpiller er nemlig vejen frem, og der bør være meget mere fokus på det, end der er.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *