Paradentose – en ubehagelig sygdom

For de fleste er det vigtigt at passe godt på sine tænder. Det er en stor del af det menneskelige udseende lige fra vi er helt små og til vi går bort. Vi må også i denne sammenhæng være ærlige overfor hinanden og sige, at det ikke altid er lige nemt at passe godt på dem. Nogle er især bedre end andre, og sådan er det bare. Selv hvis man er et pragteksemplar i forhold til hygiejne i munden, kan man alligevel blive ramt af paradentose, som er en ubehagelig sygdom for ens tænder.

Sygdommen paradentose

Paradentose er en sygdom i et menneskets tænder der gør, at tænderne bliver løse. Alt efter hvor fremskreden sygdommen er begynder tandkødet omkring tænderne at blive svækket, således at tandhalsene blottes, og med tiden kan det gå så går, at tænderne ikke længere har noget ordentligt fundament at stå i.

Ofte er paradentose forbundet med dårlig hygiejne i munden, og kan udspringe af bakterier og tandsten. Desuden er det videnskabeligt bevist at sygdommen bliver fremskyndet hvis man er ryger eller diabetiker, men i sidste ende vil alderdom sørge for, at paradentose rammer stort set os alle sammen. Derfor er det bedre at være realistisk og forholde sig til, hvad man kan gøre for at modvirke denne sygdom, i stedet for at tro, at man nok kan slippe igennem nåleøjet med folk der går helt fri.

Behandling af paradentose

Først og fremmest er det vigtigt at have en god daglige rutine med god hygiejne omkring ens tænder. Tandbørstning er essentiel, og derudover er tandtråd også en god idé. Endvidere vil man nok slippe for skadelige virkninger af sygdommen, hvis man regelmæssigt går til tjek hos en fagkyndig, altså en tandlæge, for hér vil symptomerne hurtigt kunne ses og derved modvirkes på et tidligt stadie.

En tandlæge vil for eksempel fjerne tandsten omkring de ramte tænder og måske desinficere de ramte områder, så igen bliver holdt rene. Desuden kan en tandlæge give gode råd til, hvordan man kan passe endnu bedre på sine tænder og derved måske slippe for paradentose i flere år frem. I sidste ende kan man ende med at blive henstillet til en paradentosebehandling. Det er dog vigtigt at forstå, at der kan gøres meget inden turen kommer til en paradentosebehandling, så vær hellere tidligt ude med at forebygge paradentose allerede i dag! Det er i sidste ende dine tænder, det drejer sig om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *