Sådan bruges støjdæmpning, når du bor i København

Støjdæmpning KøbenhavnHvis du bor i København, er du i høj grad udsat for støjgener, især hvis du bor i lejlighed, hvor du kan følge med i både naboens, underboens og overboens dagligdag – både på godt og ondt. For nogle er det ikke et problem, for andre er det en gene, der nødvendigvis må gøres noget ved. I denne artikel får du et par gode fifs til, hvordan du som lejlighedsbeboer i København kan komme noget af støjen til livs med støjdæmpning.

Hvornår kan der være brug for støjdæmpning i København?

Cirka en fjerdedel af alle etageboliger i Danmark, hvilket er svarende til cirka en halv million beboere, er plaget af støj fra deres naboer. Udover etageboligerne, så er der også i tofamilie- og rækkehuse problemer med støj fra naboen. Støjproblemerne i København skyldes ofte, at naboerne støjer urimeligt meget, hvor væggene og etageadskillelserne ikke er tilstrækkelig støjdæmpning. Gennem de seneste mange år er antallet af støjgener i etageboliger og tofamilie- og rækkehuse vokset, samtidig med at vores behov for ro højst sandsynligt også er steget.

Støjproblemerne er størst i de ældre ejendomme, men også i moderne byggerier, lever vægge og lofte/gulve ikke op til bygningsreglementets minimumsstandarder for støjdæmpning, hvilket gør, at mange døjer mange med støjproblemer.

Hvordan breder støj sig?

Det kan være svært at undgå støj fra naboer, overboer og underboer i København, hvor man bor så tæt, hvis ikke vægge og gulve/lofte kan virke som støjdæmpning nok i sig selv. Lydene trænger nemt igennem vægge fra naboerne, gennem gulvet fra underboerne og gennem loftet fra overboerne, og faktisk er trinstøj det største problem. Det vil dog i de fleste tilfælde være muligt at dæmpe støjen fra almindelig støj som fodtrin, installationer, tale og musik i ejendomme i København gennem forskellige støjdæmpningsløsninger, hvor det kan være sværere at komme støj fra fester og musik helt til livs.

Støj breder sig ikke kun gennem selve etageadskillelser og vægge, men også gennem boligens installationer som for eksempel ventilationskanaler, kabler og rør, der går igennem flere lejligheder, enten lodret eller vandret. Du kender måske selv, når du står på toilettet og kan lytte med til over- eller underboens samtaler gennem håndvaskens udløbsrør.  Denne form for installationer kan i sig selv transmittere lyd, og ofte vil der være huller eller åbninger omkring dem, som ikke er tætnet ordentligt.

Sådan kan du bruge støjdæmpning, når du bor i København

Er du i din bolig i København generet af støj, kan du selv være med til at nedbringe disse gener, for eksempel gennem støjdæmpning.

Af ting, du slev kan gøre er:

  • Skru lyden på musik og tv ned på et rimeligt niveau, især om aftenen.
  • Brug ikke vaskemaskine, tørretumbler og støvsuger sent om aftenen eller om natten.
  • Kast dig ikke ud i larmende gør det selv-arbejde meget tidligt om morgenen og sent om aftenen.
  • Brug ikke i fodtøj med hårde såler og høje hæle, når du går rundt i boligen.
  • Placer ikke dine bashøjtalere lige op ad væggen ind til naboerne.
  • Placer støjende udstyr som motionsmaskiner, vaskemaskiner og klaverer taktisk, så rystelser i gulvet minimeres

Sidst men ikke mindst er den bedste og mest effektive form for støjdæmpning, hvis du bor i København, at få sat støjdæmpende elementer om i loftet samt på væggene ind mod dine naboer. Denne form for støjdæmpning er yderst effektiv, hvis du bor i København, hvor man bor tæt, og elementer er så neutrale, at man ikke ser dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *